Huvudmeny
Qasa-Dagens-nyheter-vega

Dagens Nyheter uppmärksammar att Qasa nu erbjuder förstahandslägenheter utan krav på kötid. Systemet bygger istället på en algoritm som gynnar både hyresgäster och fastighetsägare. Redan idag kan man ansöka till femtio hyresrätter i det nyproducerade området Vega söder om Stockholm, tack vare ett samarbete med fastighetsbolaget K2A.


Läs hela artikeln här: Algoritm utmanar bostadskön


I grund och botten handlar Qasas förstahandssatsning om att öppna upp hyresmarknaden. Som ett komplement till andra mer vanliga kösystem vill vi helt enkelt ge en chans även till de hyresgäster som idag står helt utanför:

Hela grundtanken är att skapa en ny väg in till hyresmarknaden som kan öppna upp bostadsmarknaden för de som inte stått i kö sedan de var små. Ett kösystem gynnar oftast de som är födda och uppvuxna i staden, vilket gör det svårt för nyinflyttade och arbetskraftsinvandringen, säger Mattia Tosti, marknadschef på Qasa.

På Qasa jobbar vi med både andrahands- och förstahandsuthyrningar och vi märker att liknande teknik går att användas åt båda hållen!

Kötid är inte vår valuta, utan genom att använda samma teknik som vi använder för att matcha uthyrare och hyresgäster på andrahandsmarknaden så försöker vi hitta hyreskontrakt mellan hyresvärdar och hyresgästerna preferenser. Det vinner alla på – fastighetsägarna får in långsiktiga hyresgäster som värnar om fastigheten på ett annat sätt och hyresgästen får något som man verkligen vill ha på sikt, säger Mattia Tosti.

Hur är det algoritmen fungerar då?

Den utveckals hela tiden. Ambitionen är att förutspå långsiktighet, för det är en bra hyresgäst menar vi. Vi pratar inte om betalningsförmåga, det är inte så att den köpstarke premieras. Det kan handla om var man jobbar, var familjen jobbar, var barnen går på dagis, hur pass rätt det här området är och hur långsiktigt man kommer vara där, säger han.

Vi börjar med att hyra ut 50 hyresrätter i det nya bostadsområdet Vega Park söder om Stockholm. Sista ansökningsdag för just de bostäderna är på onsdag (18/10), men det kommer många fler! Här kan du hålla koll på Qasas förstahandsprojekt.

QASA FÖRSTAHANDSPROJEKT

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng