Vad är en inventarielista och varför behöver du den?

En inventarielista är en detaljerad förteckning över alla objekt i din bostad som kommer att vara tillgängliga för hyresgästen under uthyrningsperioden. 

Det kan innefatta allt från möbler till köksutrustning och dekorationer. Inventarielistan ger både hyresvärden och hyresgästen ett tydligt referensdokument över vilka föremål som ingår i uthyrningen och deras befintliga skick vid starten av kontraktet.

Hyr ut tryggt och säkert med hjälp av Qasa, Sveriges största aktör för uthyrning av bostäder. Från att hitta den perfekta hyresgästen till kontraktsskrivning och hyresgaranti. Vi hjälper dig hela vägen.

Om något skulle hända med någon av sakerna på listan under uthyrningsperioden (till exempel om ett föremål blir stulet eller skadat), kommer både du som hyresvärd och din hyresgäst kunna hänvisa till inventarielistan när ni diskuterar eventuella ersättningskrav. Att ha en väl genomtänkt och noggrant upprättad inventarielista kan alltså spara dig mycket tid och besvär vid andrahandsuthyrning av din bostad. Så ta dig tiden att göra det ordentligt – du kommer tacka dig själv senare.

Så här skapar du din egen inventarielista

1) Börja med att gå igenom hela din bostaden rum för rum.

2) Skriv ner alla objekt av betydelse – inklusive beskrivningar om färg, märke, modell och skick.

3) Ta foton av varje objekt för att ha visuell dokumentation.Kom ihåg att vara så detaljerad som möjligt. Detta kommer inte bara hjälpa dig att hålla reda på alla dina tillhörigheter, utan också ge hyresgästen en klar bild av vad de kan förvänta sig.

Håll din inventarielista uppdaterad under hela uthyrningstiden

Det är viktigt att uppdatera din inventarielista regelbundet. 

Om du köper nya saker till bostaden eller om något går sönder bör detta återspeglas i listan. På samma sätt bör du ta bort objekt från listan som inte längre finns i bostaden.