Vad är normalt slitage i en lägenhet

Att förstå skillnaden mellan skador och normalt slitage kan vara svårt när man bor i en bostad. Speciellt när man ska flytta ut, då detta ofta blir ett diskussionsämne mellan hyrestagare och hyresvärdar.

Definition av normalt slitage

Begreppet normalt slitage innebär de naturliga tecken på användning som uppstår över tid trots att lägenheten behandlas omsorgsfullt och korrekt. Exempelvis blekna väggar eller golv som blivit slitna efter år av gångtrafik.Viktigt att komma ihåg är att varje situation bedöms individuellt, baserat på flera faktorer såsom bostadens ålder, kvalitet på materialen samt den tidsperiod under vilken du bott där. Definitionen av normalt slitage är något flytande.

Hyr tryggt och säkert med Qasa och försäkra dig mot oplanerade skador. Vi erbjuder försäkring för andrahandsuthyrning som skyddar mot sånt en vanlig försäkring inte gör, t.ex. repor i golvet, fläckar i soffan, kraftig röklukt och borttappad nyckel. Ersätter upp till 1 miljon kronor. Ingen självrisk!

Här följer några generella exempel som vanligtvis faller in under vad som anses vara normalt:

  • Hål i väggarna, orsakade av tavlor eller fastskruvade bokhyllor, är vanligt och betraktas i många fall som normalt slitage. Det är dock viktigt att hålen inte är överdrivet stora eller påverkar väggens konstruktion.
  • Avskavd tapet efter möbelflyttning anses i allmänhet vara normalt slitage, förutsatt att tapetseringen inte nyligen utförts. Hyresgästen förväntas inte ersätta eller reparera avskavd tapet om det kan anses vara resultatet av normal användning.
  • Små repor i golv eller parkett orsakade av möbler är också vanliga och betraktas oftast som en normal del av slitage. Återigen är det viktigt att skadorna inte är alltför omfattande.
  • Fettfläckar på väggar och tak i kök är nästan oundvikliga. Stora fläckar runt sängplatsen brukar däremot kräva omtapetsering och man kan bli ersättningsskyldig.
  • Vissa hyresvärdar kan tolerera viss nivå av rökskador, medan andra kan kräva extra åtgärder för att rena bostaden. Det är viktigt att vara medveten om rökreglerna som gäller i hyresavtalet och lokala lagar för att undvika konflikter.

Hur man hanterar slitage och skador

Som hyrestagare är det viktigt att du rapporterar eventuella skador till din hyresvärd så snart de uppstår. Detta hjälper dig att undvika större problem i framtiden och skyddar även din rättighet att bo kvar i bostaden.Om du märker något som kan klassificeras som mer än normalt slitage bör du ta bilder på detta innan du flyttar in. Dessa bilder fungerar sedan som bevis om en tvist skulle uppstå mellan dig och din hyresvärd gällande eventuell reparationskostnad.

Be även om ett besiktningsprotokoll innan du flyttar in, så att du kan se vad som bör läggas på tidigare hyresgäster.  

Det bästa sättet för både hyrestagare och hyresvärdar att hantera normalt slitage är genom öppen kommunikation, tydliga avtal samt regelbundna inspektioner av bostaden. På så vis minimeras risken för missförstånd angående vad som faktiskt räknas in under begreppet normala slitageskador.