Enligt svensk lagstiftning finns det ingen exakt tidslängd angiven för hur länge du får hyra ut din lägenhet eller bostadsrätt i andra hand. Istället beror den faktiska längden på olika faktorer som ditt skäl för uthyrningen och eventuella begränsningar från din bostadsrättsförening.

Varaktighet vid uthyrning av bostadsrätt

Första steget när du överväger att bli hyresvärd är att kontrollera föreningens policy gällande andrahandsuthyrning. Vissa bostadsrättsföreningar har strikta regler kring detta, medan andra kanske inte har några alls. Oavsett behöver föreningen godkänna att du hyr ut din bostadsrätt, annars är kontraktet mellan dig och din hyresgäst ogiltigt. Vanligt är att styrelsen tillåter uthyrning i omgångar om ett år, vilket innebär att du efter ett år behöver ansöka på nytt.

Det är helt kostnadsfritt att annonsera och hyra ut din bostad på Qasa. Som hyresvärd får du dessutom kostnadsfritt tillgång till våra tjänster, inklusive hyresgaranti samt support tillgänglig 7 dagar i veckan.

Varaktighet vid uthyrning av hyresrätt

Om du ska hyra ut en hyresrätt i andra hand behöver du tillstånd från hyresvärden. Viktigt att ha med sig då är att det är fortsatt du som hyr ut som ansvarar för att hyran betalas och att din temporära hyresgäst sköter sig. Om din hyresgäst missköter sig kan du bli av med ditt hyreskontrakt. Du kan inte hyra ut din lägenhet bara för att tjäna extra pengar, utan behöver ha beaktansvärda skäl för att hyra ut din hyresrätt. Det kan exempelvis vara studier eller arbete på annan ort, eller prov-samboende.