Att hyra ut din bostad i andra hand kan vara ett bra sätt att få extra inkomst, men det kommer också med en del risker. Förståelse för dessa risker är avgörande för att skydda både dig själv som hyresvärd och dina potentiella hyresgäster.

Här är de tre största riskerna och hur du minimerar dem:

Opålitliga hyresgäster

En av de största riskerna när man väljer att hyra ut i andra hand är opålitliga hyresgäster. Detta kan leda till allt från obetald hyra till skador på fastigheten.

Hur man minskar risken:

Det bästa sättet att minska denna risk är genom att göra en ordentlig bakgrundskoll av potentiella hyresgäster innan kontrakt skrivs under. 

Be om referenser, gör bakgrundskontroller och ha tydliga regler på plats för betalningar.

Hyr ut tryggt och säkert via Qasa. Vi hjälper dig under hela uthyrningstiden. Du får marknadens smidigaste hyresavtal, hyran betald i tid varje månad och personlig service och juridisk hjälp under hela uthyrningen – 0 kr per månad för dig som hyr ut. Allt ingår när du väljer att hyra ut via Qasa.

Oklart juridiskt ansvar

Juridiskt ansvar vid uthyrning i andra hand kan vara komplext och oklart, vilket lämnar rum för missförstånd som kan leda till rättsliga tvister. Att ha ett tydligt och detaljerat hyresavtal är viktigt. Sök juridisk rådgivning för att säkerställa att alla aspekter av lagen kring andrahandsuthyrning täcks i ditt kontrakt.

Oplanerade kostnader

Oförutsedda kostnader, såsom reparationer eller skador orsakade av hyresgäster, kan vara en stor risk vid uthyrning i andra hand.

Hur man minskar risken

Att ha en nödfond för oväntade utgifter kan hjälpa till att minska denna risk. 

Dessutom bör du inkludera villkor i ditt hyresavtal som skyddar dig mot eventuella skador på fastigheten orsakade av hyresgästen.