Stigande räntor och inflation har de senaste åren gett ett rejält tillskott till andrahandsmarknaden. På tio år har vi hyrt ut över en miljon bostäder. Behovet av bostäder att hyra är konstant över hela landet, det ser vi inte minst på antalet ansökningar till de hem som annonseras hos oss. 

År 2021 fick en bostad i snitt 27 ansökningar från intresserade hyresgäster. Förra året hade den siffran sjunkit till 13. På fem års sikt är minskningen ännu större. Potentialen att använda andrahandsmarknaden på ett ännu bättre sätt är stor. Av de över en miljon bostäder som hyrts ut sedan Qasa grundades 2014 är en majoritet uthyrda till unga och expats som tack vare en bostad fått möjligheten att studera eller arbeta i en ny stad. 

Om Sverige ska fortsätta kunna växa och vara en attraktiv plats att bo på behövs en flexiblare hyresmarknad. En trygg och fungerande andrahandsmarknad är en viktig del av det.

Därför vill vi se förenklade regler för privatuthyrning så att de hyresgäster som idag bor i andra hand och vill hyra längre ska kunna göra det så länge hyresvärden tillåter. Idag tvingas de flesta flytta ut efter bara ett år på grund av ett dysfunktionellt regelverk. 

Att öka incitamenten och förenkla reglerna för privatuthyrning skulle öka tryggheten för alla de hyresgäster som just nu har tillfälliga bostäder. Varannan hyresgäst vill förlänga sitt nuvarande kontrakt och nästan 90% av hyresvärdarna är villiga att göra det. Tyvärr skapar onödiga hinder osäkerhet på hyresmarknaden samtidigt som risken ökar för att folk hyr ut svart.

Hundratusentals människor är beroende av andrahandsmarknaden. Här finns bostäder för den som inte har köpoäng till en hyresrätt eller kapital att köpa en bostad. Vi på Qasa arbetar varje dag för att göra den tryggare, så att fler kan hitta hem.