Det finns bostäder på andrahandsmarknaden. Hela 120 000 hem hyrdes ut 2023. Samtidigt ser vi det första halvåret av 2024 att både hyrorna och utbudet av bostäder går ner i och med att inflationen minskar. Var ska människor bo när marknaden bromsar in?

Stigande räntor och inflation gav de senaste åren ett rejält tillskott till hyresmarknaden då allt fler privatpersoner hyrde ut sina bostäder för att täcka sina ökade boendekostnader. Som störst var ökningen i januari 2023 med 87% fler annonser jämfört med samma månad året innan. Detta är hem som givit människor över hela landet någonstans att bo och samtidigt bidragit till att minska bostadsbristen. Närmare 120 000 hem hyrdes ut och gav ännu fler någonstans att bo.

Fredrik Strömsten, VD och medgrundare av Qasa

När köp- och säljmarknaden nu så smått kommit igång efter vintern spås andrahandsmarknaden följa efter. Allt fler bostadsägare väljer nu på senare tid att lägga ut sina bostäder till försäljning framför att hyra ut dem. Från mars i år ser vi att det mycket höga utbudet från början av året börjar mattas av, samtidigt blir det också billigare att hyra.

Frågan som troligtvis fler människor som vill hyra kommer att ställa sig under året är: Var ska jag bo?

Att öka incitamenten och förenkla reglerna för privatuthyrning skulle öka tryggheten för alla de hyresgäster som just nu har tillfälliga bostäder. Varannan hyresgäst vill förlänga sitt nuvarande kontrakt och nästan 90% av hyresvärdarna är villiga att göra det. Tyvärr skapar onödiga hinder osäkerhet på hyresmarknaden samtidigt som risken ökar för att folk hyr ut svart.

På en dysfunktionell hyresmarknad är hundratusentals människor beroende av andrahandsmarknaden. Här finns bostäder för den som inte har köpoäng till en hyresrätt eller kapital att köpa en bostad. Vi på Qasa arbetar varje dag för att göra den bättre, så att fler kan hitta hem.

Fredrik Strömsten
VD och medgrundare, Qasa

120 000 uthyrda bostäder 2023

Förändring av utbudet på andrahandsmarknaden jan–juni 2024 jämfört med 2023

Medianhyra per m2 i Sveriges tre största städer

Det tog i snitt två veckor att få en bostad.

Januari – juni 2024

Efter en lång tid av stigande hyror kopplat till inflationen ser vi att första halvan av 2024 bröt den trenden.

Nu blir det billigare att hyra!

Medianhyror i Sveriges tio största städer

Medianhyror i Sveriges län

STOCKHOLM

Stockholm är den stad i Sverige som drabbats hårdast av höga räntor de senaste åren eftersom bolånen är högst i landet. Det har även påverkar hyrorna. Nu ser vi en ljusning, en etta i Stockholms kommun var exempelvis 500 kr billigare i hyra under första halvåret 2024 jämfört med 2023.

GÖTEBORG

Även i Göteborg har hyrorna gått ner jämfört med 2023. Mest har hyrorna gått ner för den som hyr ett hus.

MALMÖ

En etta i Malmö kostade lika mycket 2023 som 2024, detta kan främst förklaras av att hyrorna inte påverkats lika mycket av det höga ränteläget.