Om du behöver tillstånd eller inte när du ska hyra ut i andra hand beror på vilken typ av bostad det rör sig om och i vilken omfattning du ska hyra ut. 

Får man hyra ut i andra hand utan tillstånd?

I regel behöver du tillstånd om du hyr ut en hel lägenhet under längre tid, men rör det sig om inneboende eller att du ska hyra ut en villa behöver du inte söka tillstånd. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller för respektive bostadstyp. 

Hyra ut bostadsrätt

De flesta bostadsrättsföreningar kräver godkännande innan en medlem får hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. Detta kräver att du ansöker och får ett formellt tillstånd från föreningen. Beroende på föreningens stadgar kan det vara nödvändigt att informera hyresvärden om avsikten att hyra ut i andra hand.

Det är helt kostnadsfritt att annonsera och hyra ut på Qasa. Som hyresvärd får du dessutom kostnadsfritt tillgång till våra tjänster, inklusive hyresgaranti, försäkring under uthyrningen, samt support tillgänglig 7 dagar i veckan.

Hyra ut hyresrätt

Innan du hyr ut en hyresrätt i andra hand behöver du få godkännande från hyresvärden. Detta kan kräva en formell ansökan och kan vara föremål för vissa villkor.Vanligtvis behöver skriftligt avtal upprättas mellan den primära hyresgästen och den som hyr i andra hand.Du behöver även ett giltigt skäl till att upplåta din hyresrätt. Giltiga skäl är att du ska prova på samboskap eller att du ska arbeta eller studera på annan ort under en begränsad period. 

Hyra ut hus

Du behöver vanligtvis inget tillstånd för att hyra ut din villa. Däremot kan det vara nödvändigt att informera ditt försäkringsbolag om att huset kommer att hyras ut. Det kan nämligen påverka din försäkring. Notera att den vanliga hemförsäkringen inte täcker vid uthyrning.

Hyra ut till inneboende

Att ha en inneboende betyder att hyresgästen kan hyra ut en specifik del av lägenheten till någon annan samtidigt som de själva bor kvar. En som hyr en lägenhet har oftast rätt att ha en inneboende utan att behöva fråga hyresvärden först. Men det gäller bara om den inneboende inte skapar problem för hyresvärden.  Det är klokt att ha ett skriftligt avtal med inneboende som tydligt anger villkoren för boendet.

Följ reglerna för att undvika att du blir av med ditt boende

Trots riskerna kanske vissa känner sig frestade av tanken på extra inkomster genom att hyra ut svart. Men att hyra ut utan tillstånd är riskabelt och kan få allvarliga konsekvenser.