När det gäller andrahandsuthyrning finns det en hel del aspekter som både den som vill hyra ut sin bostad, samt den som är ute efter att hitta ett nytt hem bör ta hänsyn till. I denna artikel går vi igenom några av de viktigaste punkterna. 

Du behöver godkännande från föreningen eller hyresvärd

Först och främst, innan du bestämmer dig för att hyra ut din bostad i andra hand, är det viktigt att få tillstånd från din hyresvärd om det är en hyresrätt eller bostadsrättsföreningen om det är en bostadsrätt. 

Utan detta kan du riskera böter eller rentav förlora din egen rätt till lägenheten. Vanligtvis godkänner hyresvärden eller föreningen att du hyr ut i upp till ett år i taget. 

Gör en noggrann bakgrundskontroll

Du bör också noggrant överväga vem du väljer att hyra ut till - inte bara ur ekonomisk synpunkt utan även på hur väl du tror att personen kommer ta hand om ditt hem. 

Återigen: det är som står på kontraktet och tar risken med att bli av med lägenheten om din hyresgäst missköter sig. 

Skriv ett detaljerat kontrakt

Att skriva ett detaljerat kontrakt där alla villkor tydligt framgår är en annan vital del av processen. Se till att det i kontraktet tydligt framgår hur länge uthyrningen gäller, villkor för uppsägning samt hur mycket och när hyran ska betalas. Att både hyra och hyra ut bostäder i andra hand kan vara en komplicerad process, men med noggrannhet och försiktighet kan du göra din upplevelse smidig och problemfri.