Att känna sig trygg när man hyr en bostad är viktigt. Att veta vad en rimlig hyra är inte alltid lätt och det händer att oseriösa hyresvärdar tar ut s.k ockerhyra. Här får du tips på hur du kan undvika att betala mer än vad bostaden är värd.

Vad är ockerhyra?

Ockerhyra refererar till situationer där en person som hyr ut sin bostad begär en orimligt hög hyresavgift från den person som bor i bostaden. Denna avgift överstiger ofta betydligt den summa som ursprungligen avtalats eller genomsnittliga marknadspriset för liknande boenden.

Andrahandsuthyrning är särskilt mottaglig för problem med ockerhyra. Detta beror på att hyresvärdar som inte har någon direkt relation till sina hyresgäster och ser möjligheten att tjäna mer pengar genom att höja hyran över marknadspriset.

Hör av dig till oss på Qasa för rådgivning kring rimlig hyra. Genom att hyra bostad genom oss kan du undvika att betala för mycket. Vi hjälper dig till en trygg hyresupplevelse.

Reglerna skiljer sig mellan hyresrätt och bostadsrätt

Det är viktigt att vara medveten om att reglerna och bestämmelserna varierar beroende på om du hyr en hyresrätt eller en bostadsrätt i andra hand. 

Om du hyr en bostadsrätt i andra hand, har du generellt sett mindre skydd och färre möjligheter att återkräva eventuell överhyra i jämförelse med när du hyr en hyresrätt. I detta fall regleras istället hyresförhållandet av privatuthyrningslagen snarare än hyreslagen.

Hur undviker du ockerhyra när du hyr en bostadsrätt?

För att undvika risken för ockerhyra bör du som hyresgäst vara väl informerad om den lokala hyresmarknaden. Hyresvärdarna bör sätta ett rimligt pris baserat på liknande fastigheter i området, medan hyresgästen bör jämföra priser innan de godkänner ett hyresavtal.