Folkbokföring och andrahandsuthyrning: vad du behöver veta

Här svarar vi på de vanligaste frågorna kopplat till folkbokföring och uthyrning av bostäder.

Vad är folkbokföring?

Folkbokföring är processen där din bostad registreras hos Skatteverket. Var du är folkbokförd avgör bland annat var du har rätt att rösta, vad du får tillgång till sjukvård, skola och barnomsorg samt var du betalar skatt. Den generella regeln är att du ska vara folkbokförd där du bor större delen av tiden.

Har du frågor om hyresprocessen eller behöver juridisk hjälp? Vi hjälper dig hela vägen. Hyr tryggt och säker via Qasa, Sveriges största tjänst för uthyrning av bostäder. Tusentals hem – hyr ditt.

Andrahandsuthyrning och folkbokföringen

När det kommer till andrahandsuthyrningar finns det undantag kring hur folkbokföring hanteras. Om du planerar på att hyra ut din bostad i andra hand ska du tänka på följande:

  • Om du som hyresvärd inte bor kvar i lägenheten du hyr ut, ska du folkbokföra dig på din nya adress.
  • Om du hyr ut ditt boende tillfälligt, kortare än ett år, behöver du inte folkbokföra dig på din tillfälliga adress.

    Om du ska hyra lägenhet i andra hand gäller följande: 
  • Du som hyresgäst som bor i andra hand har rätt att folkbokföra dig på den adress där du hyr boendet.

Viktiga saker att tänka på

För både hyresvärdar och hyresgäster finns det vissa saker att tänka på när det gäller folkbokföring vid andrahandsuthyrning:

  • Som hyresvärd, se till att informera Skatteverket om din uthyrningssituation. Detta kan hjälpa dig undvika eventuella framtida problem med skatter eller avgifter.
  • Som hyresgäst, var noga med att uppdatera din folkbokföringsadress om du planerar att bo i bostaden under en längre tid. Detta kommer inte bara se till att posten hamnar rätt utan också säkerställa dina rättigheter som invånare, som exempelvis var du får rösta.

Konsekvenserna av felaktig folkbokföring

Felaktig folkbokföring (så kallad folkbokföringsbrott) kan leda till allvarliga konsekvenser för både hyresvärdar och hyresgäster. Som exempelvis böter eller juridiska följder. Därav betydelsen av noggrannhet och transparens när man hanterar dessa ärenden.