Besittningsrätt och besittningsskydd vid andrahandsuthyrning
I denna artikel förklarar vi besittningsrätten, specifikt med fokus på andrahandsuthyrning.
Vad är besittningsrätt?
Besittningsrätt eller besittningsskydd är en regel som ger en hyresgäst rätt till nyttjande av en bostad. Den står starkast vid huvudhyra men är även aktuell vid andrahandsuthyrning, förutsatt att det är en hyresrätt som hyrs ut. För en hyresgäst innebär besittningsskyddet att du inte behöver flytta ut direkt när du får ett uppsägningsbesked. Det ger dig alltid en viss tid innan du måste lämna bostaden.
Besittningsrätten vid andrahandsuthyrning
Vid andrahandsuthyrning börjar besittningsrätten gälla först efter två år. Det innebär att om du hyr ut din hyresrätt i andra hand, kan du inte bara avsluta kontraktet efter två år och be personen flytta ut utan giltig anledning.
Du kan däremot avsluta kontraktet om du ska flytta tillbaka till din gamla lägenhet, eller om personen som hyr i andra hand missköter sig eller inte betalar hyran i tid. Om din andrahandshyresgäst vägrar flytta ut trots att du sagt upp kontraktet och tiden för uppsägning har passerat, ger besittningsrätten dig möjlighet att ansöka om avhysning hos Kronofogdemyndigheten för att få dem att lämna bostaden.
Du kan även förhandla bort besittningsrätten. Detta görs genom ett extra avtal som behöver godkännas av Hyresnämnden för att vara giltigt. Det ger er möjlighet att anpassa reglerna för uthyrningen.
Besittningsrätten gäller inte för bostadsrätter
Om du hyr ut en bostadsrätt eller en villa har din hyresgäst ingen besittningsrätt. En person som är inneboende saknar också besittningsskydd, och kan med andra ord behöva flytta ut om hyresvärden vill avsluta kontraktet.
Varför är det här viktigt?
Förståelse för besittningsrätt är avgörande eftersom det påverkar dina rättigheter och skyldigheter som hyresvärd eller hyresgäst. Om du vet vad lagen säger, kan du undvika onödiga konflikter och problem.