Att tänka på när du hyr i andra hand
När det kommer till andrahandsuthyrning finns det flera saker som både uthyraren och den som ska bo i lägenheten bör ha koll på för att undvika problem. I denna artikel går vi igenom några av de viktigaste punkterna för dig som ska hyra bostaden.
Kontrollera att hyresvärden har rätt att hyra ut i andra hand
För att hyra ut i andra hand krävs tillstånd från föreningen om det är en bostadsrätt, eller från hyresvärden om det är en hyresrätt. Utan giltigt tillstånd kommer det kontrakt du och din hyresvärd sätter upp inte vara giltigt.
Förstå kontraktet
Både den som ska bo i lägenheten, men även hyresvärden, har rättigheter och skyldigheter enligt lagen samt utifrån vad som står skrivet i kontraktet. Säkerställ att det framgår tydligt hur lång hyresperioden är, att personen som hyr ut har ett giltigt godkännande från föreningen att hyra ut och att hyran är skälig. Utan ett giltigt kontrakt har du som hyresgäst få rättigheter om en tvist uppstår.
Säkerställ betalningen
För alla parter involverade är det väsentligt att vara tydlig med hur betalningen för bostaden ska ske, hur mycket beloppet uppgår till varje månad samt vilket datum pengarna ska finnas hos mottagaren. Utebliven betalning är en skälig orsak för att säga upp kontraktet.
Hur fungerar depositionen?
Deposition kan vara ett sätt för både uthyrare och inneboende att skydda sig själva ekonomiskt vid eventuella skador på bostaden eller utebliven hyra. Hur mycket depositionen uppgår till och hur den ska betalas bör specificeras i kontraktet.
Vanligtvis uppgår depositionen till en månadshyra.
Vad ingår i hyran?
Vissa hyresvärdar inkluderar kostnader för saker som el, vatten och internet i månadshyran medan andra inte gör det. Det är viktigt att det tydligt framgår i kontraktet vad som ingår och inte, så att du kan planera din ekonomi. Om du hyr möblerat bör du även be om en inventarielista, så att både du och din hyresvärd vet vad som ingår i hyran.
Fråga om referenser
Har personen du ska hyra av hyrt ut tidigare? Även som hyresgäst kan det vara en god idé att ta referenser, för att säkerställa att den du hyr av är pålitlig och skötsam. Förslagsvis kan du om referenser från tidigare hyresgäster, från grannar eller styrelsen.
Underhåll av bostaden
När du bor i en andrahandslägenhet är det vanligtvis hyresvärden som ansvarar för underhållet av lägenheten, men detaljerna kring detta kan variera från fall till fall. Därför är det bra att diskutera dessa detaljer innan kontraktet signeras.
Gör en besiktning av lägenheten innan du skriver på
Gör en grundlig besiktning av lägenheten innan inflyttning. Dokumentera eventuella skador eller brister med bilder. På så vis undviker du att bli betalningsskyldig eller att det uppstår diskussion huruvida du är den som orsakat skadan eller ej.