Mäns våld mot kvinnor stannar inte hemma från jobbet. Siffror från Jämställdhetsmyndigheten visar att nästan varannan anställd har påverkats av våld i nära relation, antingen själva eller via en kollega. Var femte person uppger att de anar att de har minst en kollega som utövat våld i nära relation.

Vi har frågat drygt 1300 personer om hur de ser på arbetsplatsens ansvar att se och uppmärksamma våld i nära relationer. En bred majoritet visar sig vilja ha mer kunskap och utbildning om hur man ska bemöta problemet.

89% av de tillfrågade tycker att arbetsgivare ska jobba förebyggande mot våld i nära realtioner.

Röster från undersökningen

”Jag tycker att man ska träffas regelbundet och prata om våld på alla arbetsplatser gärna någon gång i veckan. Behöver inte vara långa möten.”

”Det finns ingen viktigare fråga för demokratin än jämställdhet; att män och kvinnor delar lika på ansvar, rättigheter och skyldigheter. En kvinna dör var tionde dag efter sviterna av misshandel i en nära relation. Hur kan vi kalla oss jämställda och samtidigt bortse detta faktum?”

”Jag tror att det är viktigt att öka medvetenheten om våld i nära relationer på arbetsplatsen, och ge resurser och stöd till medarbetarna. En öppen miljö där anställda kan prata om sina känslor och problem utan rädsla för att bli dömda bör också uppmuntras.”

”Jag vill kunna vara en bra, trygg och stöttande kollega. Att kunna få möjligheten att få en utbildning för att lättare kunna se om någon utsätts för våld och hur man senare går till väga när man har en misstanke är otroligt användbart både i arbetslivet och privat.”

”Jag har så svår situation och är så ensam och jag lever kvar under samma tak som den som misshandlar mig. Jag känner att jag har accepterat det på något sätt. Jag bara väntar på en dag att bli fri, jag drömmer om frihet och en väg ut men samtidigt lever under hot och våld och vet inte ens vad som händer nästa dag. Ibland går jag ut när han är hemma jag sitter i ett bibliotek eller är ute jag blir utmattad. Men samtidigt har jag accepterat att det här är min situation, jag har försökt ta mig ut men samhället och alla runtomkring mig motarbetar det hela tiden därför har jag gett upp och accepterat det bara och jag tar en dag i taget bara.”

”Som arbetsgivare och chef är det oerhört viktigt att både se och höra sina anställda och inte vifta bort om en anställd kommer och ber om samtal. Som chef är det viktigt att visa respekt och omsorg för sina arbetare dvs, att om någon av ens anställda börjar visa en förändring i sin personlighet som tex hålla sig undan, rygga undan när någon går fort förbi eller visar en viss rädsla, då är det viktigt att man tar personen lite diskret åt sidan och pratar lite random och läser av personen.”

”Jag har själv levt i våld under 17 års tid utan att någon märkte det. Ingen alls. Hade andra varit mer uppmärksamma hade det kanske inte behövt gå så lång tid.”

”Det vore över huvud taget bra med mer kunskap om hur man hjälper en kollega som inte mår bra, för finns det ingen kunskap och ingen rutin (som man känner förtroende för) så blir man väldigt ensam när man vill hjälpa och man kanske är den enda som ser. Den situationen har jag varit i.”

”Eftersom våld i nära relationer är ett så enormt utbrett samhällsproblem är det bara naturligt om det finns integrerade handlingsplaner på arbetsplatser och hjälpt för hur man som kollega/chef kan stötta i såna situationer. Det får aldrig tystas ner utan behöver jobbas med.”